niedziela, 17 października 2010

Leczo - Lecso


Z nadejściem jesieni coraz częściej sięgam po paprykę, tę słodką surową oraz tę w proszku. Papryka działa na mnie niesamowicie, z jednej strony rozgrzewająco i energetycznie, z drugiej uspokajająco i kojąco.


Leczo

ilość porcji: 4-6
____________

200 g chudego wędzonego boczku
1 łyżka oleju
3 kiełbasy, najlepiej tradycyjnie wędzone
4 cebule
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
4 kolorowe papryki
1 papryczka chili (opcjonalnie)
1 szklanka przecieru pomidorowego
sól
____________

Boczek kroję w niezbyt małą kostkę i podsmażam na oleju. 
Następnie dodaję pokrojoną w plastry kiełbasę i smażę przez chwilę. 
Dodaję pokrojoną w piórka cebulę. Duszę przez 10 minut.

Następnie dodaję paprykę w proszku, mieszam.
Wrzucam pokrojone w kostkę papryki, zalewam przecierem pomidorowym i odrobiną wody. 
Gotuję aż papryka zmięknie, ale będzie jeszcze jędrna.

Doprawiam do smaku.
 
Podaję z dodatkiem pieczywa jako przystawkę lub np. z ryżem jako danie główne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz